Om Unga Symfoniker i Öst

om UngSO foto: Adam Clifford

Program för 2024

Jerker Johansson Edenstrand
Ludwig Göransson ur Oppenheimer
Cécile Chaminade Concertino för flöjt och orkester
Florence Price Symfoni nr 1

Dirigent: Gudrun Dahlkvist
Solist: Laura Michelin

Gudrun Dahlkvist Gudrun Dahlkvist har dirigerat Kungliga Filharmonikerna, Göteborgs Symfoniker, Norrköpings Symfoniker, Malmö Opera och Helsingborgs Symfoniorkester och kommande säsong debuterar hon i Sveriges Radios Symfoniorkester, Wermland Opera och Gävle Symfoniorkester. Hennes mångsidiga erfarenhet av professionella orkestersammanhang samt positiva approach och goda rykte leder till ständigt nya bokningar med en repertoar som sträcker sig från tidig till samtida musik. Vi ser därför med glädje fram emot att samarbeta med Gudrun även denna säsong.

Laura Michelin Flöjtisten Laura Michelin (1996) utmärkte sig tidigt både nationellt och internationellt och är eftertraktad både som solist, kammar- och orkestermusiker. Hon är född i Norrköping och utbildad i Stockholm och München där hon studerat för Tobias Carron respektive Andrea Lieberknecht. Utöver att hon vann det prestigefyllda Solistpriset 2020 är hon en eftertraktad musiker med en bred repertoar, ofta spelandes utantill. Sedan 2023 är hon anställd som stämledare i Sveriges Radios Symfoniorkester.

Jerker Johansson är slagverkare, kompositör och dirigent med utbildning från bland annat vid Musikhögskolan i Göteborg. Under åren 1992-2003 var han chefdirigent och konstnärlig ledare för GöteborgsMusiken och därefter 2013-2016 för Göteborg Wind Orchestra. 1996 var han den förste att tilldelas William Lind-stipendiet, 1999 Göteborgs Stads kulturstipendium och 2005 Göteborgs Stads förtjänsttecken. Jerker har genom åren fått ett antal stipendier och uruppfört flertalet nyskrivna verk, både som dirigent och som slagverkare. Han är också en eftertraktad arrangör som skriver om verk för att passa olika orkesterformer.

Ludwig Göransson (1984) är född och uppvuxen i Linköping och gick på Musikgymnasiet De Geer i Norrköping. Under Ludwigs sista år på gymnasiet fick han möjligheten att skriva ett orkesterstycke för Norrköpings Symfoniorkester – ”Five minutes to Christmas”. Ludwig började tidigt att spela gitarr på Musikskolan i Linköping och har en examen i jazz från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hans pappa Tomas, som arbetade som gitarrlärare i Linköping, har spelat en viktig roll i Ludwigs musikaliska utveckling. Som 22-åring flyttade Ludwig till Los Angeles för att studera filmmusikkomposition vid University of Southern California.

2009 kom genombrottet när Ludwig komponerade musiken till humorserien ”Community”. I samband med det lärde han känna Donald Glover, även känd som Childish Gambino, och de inledde ett framgångsrikt samarbete. Under studietiden lärde Ludwig också känna regissören Ryan Coogler och de båda har bland annat samarbetat i filmer som ”Last Stop Fruitvale Station”, ”Creed” och ”Black Panther”. 2019 belönades Ludwig med en Oscar för bästa filmmusik för just ”Black Panther”. Christopher Nolan är en annan regissör som Ludwig har samarbetat med, nu senast i storfilmen ”Oppenheimer”. På Oscarsgalan 2024 tilldelades Ludwig sin andra Oscar för bästa filmmusik för musiken till ”Oppenheimer”.

Cécile Chaminade föddes i Paris 1857 (-1944) och började tidigt studera musik under ledning av sin mor. Senare fick hon även undervisning av mer prominenta musikpersonligheter som Félix Le Couppey och Benjamin Goddard. Detta skedde dock aldrig officiellt eftersom hennes far inte tyckte om att hon studerade musik. Hon gav sin första konsert som pianist vid 18-års ålder och därefter spred sig berömmelsen om Cécile som musiker och kompositör. Hon var under sin livstid en hyllad kompositör och blev den första kvinnliga kompositören som tilldelades Hederslegionen. De flesta av hennes verk blev publicerade under hennes livstid, men under senare halvan av 1900-talet föll hennes gärning alltmer i glömska. Hennes Concertino för flöjt (opus 107) är troligtvis därför det mest kända av hennes stycken som fortfarande ofta uppförs.

Florence Beatrice Price (1887 - 1953) var en amerikansk klassisk kompositör, pianist, organist och musiklärare. Price föddes Arkansas, utbildades vid New England Conservatory of Music och var verksam i Chicago från 1927 till sin död 1953. Price komponerade över 300 verk varav fyra symfonier, fyra konserter samt körverk, konstsånger, kammarmusik och musik för soloinstrument. År 2009 hittades en betydande samling av hennes verk och papper i hennes övergivna sommarhus – en riktig skatt som upptäcktes av en slump.

Symfonin i e-moll är den första symfoni Price skrev. Verket färdigställdes 1932 och uruppfördes av Chicago Symphony Orchestra under ledning av dirigenten Frederick Stock 1933. Verket var Prices första fullskaliga orkesterkomposition och den första symfoni som skrevs av en svart kvinna och framfördes av en stor amerikansk orkester. Symfonin är influerad av såväl Dvoraks symfoni no 9 och tydliga drag ur Spirituals blandat med västerländska ideal. Den klassiska Scherzo-satsen är exempelvis utbytt mot en Juba dance. Symfonin vann även första pris i Rodman Wanamaker Competition Rodman Wanamaker Competition 1932.

ETT VARMT OCH HJÄRTLIGT TACK TILL LUDWIG GÖRANSSON, HANS SYSTER JESSIKA OCH TILL NBC UNIVERSAL SOM HAR GJORT DET MÖJLIGT FÖR UNGA SYMFONIKER ÖST ATT SPELA MUSIK UR ”OPPENHEIMER”!

KONSERT 18 AUGUSTI I DE GEERHALLEN KL. 16, KÖP DIN BILJETT HÄR:
First prize - SON (norrkopingssymfoniorkester.se)